SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Torsby Gymnastikförening
Gymnastik sedan 1927
Torsby Gymnastikförening genom tiderna!
1927

I Januari 1927 grundades Torsby Gymnastikförening av bland annat Anna-Lisa Pewe, tandläkare Erik Nilsson och gymnastikdirektören Ingrid Forsbäck från Filipstad. 
I början hade föreningen ett 30-tal medlemmar som gymnastiserade i en kvinnlig grupp och en manlig grupp. 
Målsättningen har varit den samma under alla år, att stimulera fysisk aktivitet bland ung som gammal.
Föreningens första styrelse bildades och i den satt bland annat Erik Nilsson (ordförande), Sigge Lindström, bröderna Kalle och Nisse Dahlman m.fl.
Uppvisningar på hemmaplan var det som föreningen gjorde som mest under denna period, en betydande del av föreningen var friluftsliv och utflykter med skidåkning, skridskoåkning och "pjäxdans". 

1930

1930 tog Torsby Gymnastikförening sina uppvisningar utanför Värmland, närmare bestämt Stockholm där föreningen deltog i Lingiaden 5-6 Juni. Det var ca.4000 personer som deltog i uppvisningen i en tryckande hetta. Att damerna skulle få vara med på uppvisningar var inte självklart till en början men nu blev det mer accepterat, damerna behövde dock förhålla sig till vissa saker bland annat hur dräkterna skulle se ut.  
"Det var så varmt att folk svimmade" minns Anna-Lisa Pewe. 

1939-1945

Mellan år 1939-1945 bidrog föreningen till Finlandshjälpen genom att uppträda på olika dansbanor runt Torsby området. Gymnasterna uppträdde inte bara i gymnastik utan även i dans under denna period, där var bland annat gymnasterna utklädda olika scenkostymer som var lånade från stockholmsteatern Skådebanan. Medlemsavgiften under denna period var mellan 3-5 kronor. 

1950

Under 1950-talet kan man märka en viss nergång i föreningen genom de gamla protokollen som finns kvar. Men föreningen har aldrig legat nere utan varit i bruk ända sedan starten 1927. 

1967
I samband med föreningens 40-årsjubileum firades det med uppvisning i läroverkets idrottshall. Uppvisningen drog 200 åskådare och innehöll bland annat en ungdoms trupp från Arvika under ledning av stud. Britt Karlsson ledde uppvisningen av de 36 torsbydamerna som deltagit i vinterns motionsgymnastik. Efter uppvisningen blev det fest på hotell Björnidet.  

1995

1995 blev det ett uppsving för föreningen då vår ledare Agneta kom till föreningen och gav intiativ till den rytmiska gymnastiken, detta gjorde att intresset för gymnastiken bland ungdomarna ökade. Agneta brinner för gymnastiken och är en aktiv ledar än i dag.

2000

Caroline Lundell är föreningens främsta gymnast, hon blev 2000 uttagen till att representera Sverige i landslaget. Caroline var uttagen till både juniorlandslaget och seniorlandslaget under sin aktiva karriär.

2002

2002 var det dags för föreningens nästa gymnast att bli uttagen till juniorlandslaget inom gymnastik, detta var då Kristin Olsson som tog klivet upp och representerade Sverige. Under den aktiva karriären blev Kristin som bäst rankad två i Sverige!   

2007

2007 hade föreningen sitt 80 års jubileum där föreningen hade en stor show där alla grupper som var aktiva i föreningen fick vara med och visa upp sig inför en stor publik. Efteråt firade föreningen! 

2010

2010 intresserade sig föreningen för att starta upp gymnastikförbundets nyhet Bamsegympa. Gymnastik för de allra minsta finns kvar än i dag! 

2012

2012 började även föreningen med ett projekt för att fånga mer killar till föreningen, vi startade då upp parkour. I dag finns grupperna kvar och intresset för parkouren har varit varierat från år till år.
2012 blev även Agneta årets eldsjäl för sitt engagemang för föreningen på Torsbys egna idrottsgala! Agneta är vår egna eldsjäl som förtjänar all uppvaktning!! 

2013

 Året då föreningen tog hem senior SM guld i trupp! Det är en av de stora meriterna som föreningen har, ni kan läsa mer om föreningens meriter här på hemsidan. 

2014

Föreningens tredje gymnast som kom med i landslaget var Josefin Karlsson som efter flytten till Lindesberg knepen plats i landslaget och fick representera Sverige i olika tävlingar. 
 

2015

2015 vann parkouren årets barn/ungdomspris på Torsbys egna idrottsgala! 

2016

Redan som junior var Wilma Skanse en duktig gymnast och 2016 var året som tog henne till en plats i juniorlandslaget, detta var föreningens fjärde gymnast som kom med i landslaget. Idag tävlar Wilma för Stråssa GF och är aktiv fortfarande. 

2018

Idag har föreningen många aktiva medlemmar och intresset för gymnastik, parkour och bamsegympa är stort! I bland annat de rytmiska gymnastik grupperna ökade medlemsantalet mycket under det senaste året och föreningen har fått startat upp fler grupper än tidigare år! 

2019
Två av föreningens duo:s tar medaljer i JSM. Ett guld och ett  brons plockar gymnasterna med sig hem. 


Föreningen är stadigt i förändring och fler händelser kommer att komma, håll utkik!! 🧡
Alla föreningens största meriter från lag/trupp till individuella starter finner du under fliken meriter här på hemsidan!    


 
 
Våra sponsorer